KINKKU
2012: Samalla kuorrutteella kuin 2011.
2011: Kinkun valmistus tavalliseen tapaan. Kuorrutus sinappia, cashew-, macadamia- ja saksanpähkinöitä kevyesti murskattuna ja uunissa noin 15 minuuttia 220 asteessa kunnes pähkinät saavat kauniin värin.
JOULUTORTTUMALLEJA
Pieni ja iso tähti, enkeli ja ruusuke
19.12.2012 Joulupojat
KALARUOKIA
SALAATIT
JUUSTOT
LAATIKOT ja muut lämpimät kasvislisäkkeet
noin 1 kg kypsäksi keitettyä lanttua soseena
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl kermaa
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
Sekoita kaikki aineet huolella. Kaada voideltuun uunivuokaan. Tasoita ja kuvioi pinta lusikalla, kärjellä kuvioita painellen. Lisää päälle korppujauhoja ja voinokare. Paista 180 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.
Kiertoilmauunia käytettäessä laatikot kannattaa paistaa noin 150 asteisessa uunissa!
2012: Rosolli ja vaahto
2012: Piimäjuusto
PIIMÄJUUSTO
3 l maitoa
1 l piimää, hapanta
8 munaa
n. 1-1½ tl suolaa
Keitä maitoa hämmentäen kunnes kiehuu, lisää joukkoon pohjaa pitkin sekoittaen keskenään hyvin sekoitetut piimä ja munat. Odota kunnes massa kiehahtaa. Jätä seisomaan lämpimään paikkaan tunniksi. Nosta juustomassa reikäkauhalla joko juustovormuun tai lävikköön, jossa on kylmällä vedellä kasteltu ja kuivaksi puristettu sideharso. Lisää suolaa ja sekoittele massaa muotissa. Nosta sideharson reunat juustomassan päälle ja laita esim. lautanen painoksi, nosta vormu tai lävikkö kylmään (jonkun astian esim kulhon päällä, johon hera voi valua) yön yli.
HÄMÄLÄINEN MUNAJUUSTO
3 l kulutusmaitoa
1 l kirnupiimää
4 munaa
1 tl suolaa
(2-3 valkosipulinkynttä)
VOITELUUN:
munaa
Valmista juustomassa kuten edellä ja nosta kylmään valumaan seuraavaan päivään. Kumoa juusto seuraavana päivänä paistonkestävälle vadille. Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
LAATIKOT ja muut lämpimät kasvislisäkkeet
2012: Imelletty perunalaatikko.
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
vajaa 2 kg jauhoisia perunoita
noin 75 g vehnäjauhoja
perunoiden keitinvettä
noin 1,5 l maitoa
3/4 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
125 g voita
Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat, lisää vehnäjauhoja ja keitinvettä. Anna imeltyä huoneenlämmössä 4-5 tuntia.
Mausta survos suolalla ja voilla. Lisää maito ja sokeria maun mukaan. Jos survos imeltyy hyvin, ei sokeria tarvitse lisätä ollenkaan. Kaada vellimäisen löysä survos voideltuihin vuokiin. Paista 150-160 asteessa noin 3 tuntia tai miedommassa lämmössä pitempään.
IMELLETTY PERUNALAATIKKO
vajaa 2 kg jauhoisia perunoita
noin 75 g vehnäjauhoja
perunoiden keitinvettä
noin 1,5 l maitoa
3/4 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
125 g voita
Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat, lisää vehnäjauhoja ja keitinvettä. Anna imeltyä huoneenlämmössä 4-5 tuntia.
Mausta survos suolalla ja voilla. Lisää maito ja sokeria maun mukaan. Jos survos imeltyy hyvin, ei sokeria tarvitse lisätä ollenkaan. Kaada vellimäisen löysä survos voideltuihin vuokiin. Paista 150-160 asteessa noin 3 tuntia tai miedommassa lämmössä pitempään.
2011: Porkkana-, bataatti- ja lanttulaatikko.
PORKKANALAATIKKO
noin 1 kg keitettyjä porkkanoita soseena
1 tl suolaa
½ dl sokeria
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
5 dl maitoon keitettyä ohrasuurimopuuroa
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita huolella. Kaada seos uunivuokaan, tasoita pinta ja kuvioi lusikan kärjellä. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 180 asteessa noin 1½ tuntia.
BATAATTILAATIKKO
1,5 kg bataattia, vettä, ripaus suolaa
3 dl kermaa
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
½ dl siirappia
100 g voisulaa
½ tl muskottipähkinää
Keitä kuoritus ja kuutioidut bataatit miedosti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta bataatit. Lisää muut ainekset soseen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin 1,5 tuntia.
LANTTULAATIKKOPORKKANALAATIKKO
noin 1 kg keitettyjä porkkanoita soseena
1 tl suolaa
½ dl sokeria
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
5 dl maitoon keitettyä ohrasuurimopuuroa
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita huolella. Kaada seos uunivuokaan, tasoita pinta ja kuvioi lusikan kärjellä. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 180 asteessa noin 1½ tuntia.
BATAATTILAATIKKO
1,5 kg bataattia, vettä, ripaus suolaa
3 dl kermaa
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
½ dl siirappia
100 g voisulaa
½ tl muskottipähkinää
Keitä kuoritus ja kuutioidut bataatit miedosti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta bataatit. Lisää muut ainekset soseen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin 1,5 tuntia.
noin 1 kg kypsäksi keitettyä lanttua soseena
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl kermaa
1 kananmuna
½ tl muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
Sekoita kaikki aineet huolella. Kaada voideltuun uunivuokaan. Tasoita ja kuvioi pinta lusikalla, kärjellä kuvioita painellen. Lisää päälle korppujauhoja ja voinokare. Paista 180 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.
Kiertoilmauunia käytettäessä laatikot kannattaa paistaa noin 150 asteisessa uunissa!
UUNIJUUREKSET
Uunijuurekset: ohje täältä
KAKUT JA PIKKULEIVÄT

Prinsessan luumukakku 2013
PIPARKAKKUTALOT
JOULUJUOMIA
KOTI
2012
Uunijuurekset: ohje täältä
KAKUT JA PIKKULEIVÄT
Pöllökakku 2014
Prinsessan luumukakku 2013
PIPARKAKKUTALOT
Kanala, piikkiöläistä kantaa olevia maatiaiskanoja
... ja kettu
Kana vahtii pesää
KOTI
2012
JOULUKUUSET
2011
2010 (4,4m)
2009
26.11.2012 Havukranssi ulko-oveen
12/2012 Paperitähtiä
12/2012 Paperitähtiä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti