lauantai 12. tammikuuta 2013

Parsakaali-fetapiiraset

Vuonna 1997 meidän perheessä järjestettiin neljännet ristiäiset. Lauri Mika Matias sai tuolloin nimensä. Pidin, ja pidän edelleen, tarkkaa muistikirjaa kaikista tarjottavista, vieraista yms. Nykyään perhe tietää mistä on kyse, kun sanon, että otetaanpa lokikirja esiin juhlajärjestelyjen tiimoilta. No, koska olen kirjaa pitänyt (tai itse asiassa niitä on useampi, on perhejuhlille ja joulujärjestelyille erikseen), niin voin hyvin palata palmusunnuntaihin 23.3.1997. Silloin olin leiponut pikkupojan vohvelikakun, voitaikinasydämiä... voileipäkakkuja oli tehty, oli hiekkakakku vihreällä kuorrutuksella, suklaa pipareita, joiden ohje on Valion yhdessa kirjassa sivulla 69. Kaikki on ylhäällä :)

Vohvelikakun ja voitaikinasydämien ohje oli vuoden 1996 KaksPlussan huhtikuun lehdessä. Samasta lehdestä löytyy näiden parsakaali-fetapiirasten alkuperäinen ohje, olen hieman sitä muuttanut.


Taikina:
50 g hiivaa
3 dl maitoa
8-9 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
200 g margariinia
Täyte:
200 g fetajuustoa
200 g pakastettua parsakaalia
1 prk smetanaa
1 muna
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä
Voiteluun:
munaa

Nypi pehmeä rasva jauhoihin, lisää suola. Liuota hiiva haaleaan maitoon. Alusta seokset pehmeäksi taikinaksi. Leivo 16 pyöreätä pullaa ja anna niiden kohota puoli tuntia. 

Valmista sillä välin täyte. Keitä parsakaalia niukassa vedessä kattilassa noin 5 minuuttia, valuta ja pilko pienemmiksi kukinnoiksi. Valuta fetajuusto ja murenna se parsakaalin joukkoon. Lisää smetana (purkin koolla ei ole väliä, kunhan ei ole nyt mitään suurtalous kokoa eli siis yksi pikkupurkki riittää), muna sekä mausteet, sekoita täyte.


Paina kohonneisiin pulliin (tai sämpylä tai mikä tämä pallo nyt olisi tässä vaiheessa) keskelle kuoppa juomalasin pohjalla. Voitele piiraan reunat munalla ja lisää täytettä kuoppaan, sitä uskaltaa laittaa kuopan täydeltä, ei mene kovin helposti yli paistaessa.

Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Nauti piirasten pehmeästä mausta lämpimänä vaikka teen kera tai pakkaa mukaasi eväsretkelle!

4 kommenttia:

Pilvikirsikka kirjoitti...

Kiitos kun liityit lukijakseni. Ja kiitos tästä piirasten ohjeesta. Leipomahullu tyttäreni aikoi kokeilla näitä ja tietty erilaisillakin täytteillä. Nää on varmasti hyviä.

Palavalanka kirjoitti...

Kiitos itsellesi mukavasta blogistasi! Nämä on tosiaan hyviä ja helposti muunneltavia erilaisille täytteille.

Stiina kirjoitti...

Opiskelen just elämää vanhan leivinuunin kanssa ja nuo herättivät himon kokeilla ; ) Kiitos!

Stiina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.