tiistai 1. tammikuuta 2019

Uusi vuosi

Vuosi on jälleen vaihtunut ja sitä on juhlistettu meille perinteisin tavoin eli ensin saunottiin pitkän kaavan mukaan ja pestiin vanha vuosi pois ja sen jälkeen syötiin hyvin, jotta jaksetaan aloittaa uusi vuosi hyvin mielin ja voimin. Tällä kertaa emme käyneet edes katsomassa uuden vuoden ilotulituksia, koska Mikan ei tarvinnut mennä niitä palokunnan puolesta ampumaan. 


Illalla syötiin itse tehtyjä bageleita, täytevaihtoehtoja oli useita ja jokainen sai täyttää bagelinsa haluamallaan tavalla. Olen saanut ohjeen bageleihin seurakunnan kerhonohjaajakirjasta, tätä tarkempia tuntomerkkejä alkuperäisreseptiin minulla ei ole.

BAGELIT (20 kpl)

100 g voita tai margariinia
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
½ tl sokeria
4 dl hiivaleipäjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
pinnalle: unikon- tai seesamin siemeniä

keittämiseen: vettä

Sulata voi tai margariini. Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää joukkoon hiivaleipäjauhot. Vaivaa taikinaan vähitellen vehnäjauhot, lisää loppuvaiheessa myös jäähtynyt sula rasva. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa tanko 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 
Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Paina pullan keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Pudota enintään kolme rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä noin 30-40 sekunttia. Nosta rinkilät reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle siemeniä ja paista niitä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Halkaise jäähtyneet rinkelit. Levitä rinkelin puolikkaille tuorejuustoa ja täytä leikkeleillä ja vihanneksilla.

Meillä oli täytevaihtoehtoina
Italian salami: tuorejuustoa tai pestoa, mozzarellaa, italian salamia ja tomaattia.
Tomaatti-mozzarella: tuorejuustoa tai pestoa, mozzarellaa ja tomaattia.
Kana-caesar: tuorejuustoa, jäävuorisalaattia, kanaa, caesar-kastiketta ja parmesanlastuja.

Ja tietysti täytteitä sekoiteltiin oman maun mukaan muutenkin.Vuosi 2018 oli upea vuosi. Yksi mahtavimmista jutuista oli kun japanilainen Keitodama käsityölehti julkaisi etusivuillaan kuvan värisuunnittelemastani Kalevala Keto peitosta Ellan harteilla. KalevalaCal onkin ollut yksi hienompia asioita mitä minulle ja suomalaiselle käsityökulttuurille on tapahtunut.

Ei kommentteja: