tiistai 31. joulukuuta 2019

Juustovuokaleipä


Saimme joulumuistamisina runsaasti erilaisia juustoja ja vaikka olemmekin todella kovia juuston ystäviä, niin ihan kaikkia ei olla saatu vielä syötyä. Ruokahävikkiä välttääkseni päätin leipoa pari juustovuokaleipää. Näihin voi lisätä myös taikinaan juustoa jos haluaa. Itse lisäsin vain leivän päälle tällä kertaa, koska käyttämäni juusto on voimakkaan makuista Valion Alppi Kreiviä.

Vuokaleipä ( 2 kpl )

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
100 g voita sulatettuna
noin 10 - 12 dl venhäjauhoja

Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Liuota murennettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja suola. Lisää veteen jauhoja, sekoita, lisää sulatettu voi. Alusta taikinaa jauhoja lisäten, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista sekä käsistä ja tuntuu kädessä kiinteän pehmeältä. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa leivinliinan alla puoli tuntia.

Vaivaa kohonnut taikina huolellisesti ja leivo siitä kaksi pitkulaista leipää. Laita leipä voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Painele leipää vuokaan niin, että se peittää pohjan tasaisesti. Kohota leipiä puoli tuntia liinan alla. Raasta pinnalle haluamaasi juustoa.

Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Leipä sopii myös paahtoleiväksi, etenkin jos jätät juustoraasteen pois. 

Ei kommentteja: