torstai 23. elokuuta 2012

Pähkinäleipä

Leivon taas SLY19 kierroksella MaxinMamilta saamallani pähkinäleipäohjeella. Tämä leipä on vaan kertakaikkiaan niin hyvää.

Ainekset:
5 dl lämmintä vettä
25 g tuorehiivaa
5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1 1/4 dl tummaa siirappia
1 ½ tl suolaa
200 g pähkinäsekoitusta
3 dl neljänviljan hiutaleita
1 dl juoksevaa margariinia
7-8 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:
tummaa siirappia

Sekoita taikinakulhossa vesi, hiiva ja viisi desilitraa sämpyläjauhoja. Peitä ja anna taikinajuuren käydä 2-4 tuntia huoneenlämmössä.

Lisää siirappi, suola, pähkinät, hiutaleet, margariini ja puolet jauhoista. Sekoita rivakasti. Lisää loput jauhot ja alusta kimmoisa taikina. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja muotoile leiviksi tai sämpylöiksi. Peitä ja kohota.

Valuta kohonneiden leipien päälle siirappiraidat, pistele pinta haarukalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä leivät uunista ottamisen jälkeen leivinpaperilla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Tämä leipä sopii hyvin marmeladin tai juustojen kanssa.

Tällä kertaa me kokeilimme leivän päälle Hovi Appelsiinituorejuustoa ja kyllä oli ihana yhdistelmä. No, Mika söi voin kera, se ei makeista välitä niin, vaikka makea pähkinäleipä kyllä maistuu.

3 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Tuohan kuulosti hyvältä. Pitääpä muistaa, kun seuraavan kerran saa inspiksen. Onko tuo pähkinäsekotus missä muodossa, kokonaisena vai?

RyytimaanMinna kirjoitti...

Itse käytän sellaista S-kaupan Rainbow pähkinäsekoitusta, sitä on juuri sopivasti 200 g pusseissa. Ennen pussin avausta nuijin pähkinöitä muusinuijalla vaan hieman pienemmiksi, on aika isoja osa noista sekoituksen pähkinöistä nimittäin.

MaxinMami kirjoitti...

Ihanaa että resptistä on ollut iloa :) Tuo kyseinen leipä on meilläkin ihan ehdoton lemppari! Juustojen kanssa eritoten ;)