perjantai 10. toukokuuta 2013

Nauvon limppu

Sain tämän reseptin vuosi sitten SLYltäni Annelta, Maximuksen rajoitetuista herkuista ja itse asiassa ihan tasan vuosi sitten leivoin tätä leipää ekaa kertaa. Sen jälkeen olenkin leiponut monen monta kertaa, on nimittäin niin hyvää limppua ja vaivaton leipoa, taikinan kohotessa ehtii tekemään vaikka mitä, eikä tarvita vaivaamisia eikä muita kommervenkkejä. Riittää kun osaa lämmittää piimän ja sekoittaa aineet joukkoon.

NAUVON LIMPPU 
(2 kpl)

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä 1/3

Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1½ tuntia.
Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin (itse vuoraan vuoan leivinpaperilla, irtoaa leipä takuuvarmasti vuoasta).

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1½ tuntia, valele siirappivedellä.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä viileässä pari  - kolme päviää niin leivät ovat parhaimmillaan.

Samalla kertaa sain Annelta reseptin lohisuupalasiin, joihin Nauvon limppu sopii erinomaisesti.

200 g kylmäsavulohta
150 g ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 punasipuli
reippaasti tilliä ja sitruunapippuria
(Anne laittaa tähän myös keitettyä kananmunaa, ja minustakin se sopii tähän oikein hyvin)

Leikkaa lohi ja sipulia kuutioiksi veitsellä. Sekoita keskenään kuutioitu lohi, punasipuli, tuorejuusto ja kermaviilo. Lisää tilliä ja sitruunapippuria. Anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa. Tarjoa ohuen ohueksi leikatun ruislimpun päällä.

Ei kommentteja: