sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Suklainen kirsikkakakku

Ihanaa Äitienpäivää! 

Tänään on hemmoteltu äitiä täällä Ryytimaan reunalla. Hemmottelu alkoi oikeastaan jo eilen, kun Ella pesi selän saunassa oikein huippu huolellisesti äitienpäivää varten. Tänään oli aamulla lippu vedetty tankoon ja tehty aamupalaa ja sitten laulettiin ja sain ihania lahjoja.

Tänään on myös minun ja Mikan hääpäivä, sen kunniaksi leivoin täytekakun.

SUKLAINEN KIRSIKKAKAKKU

Pohja:
1 dl hapankirsikoita (säilyke)
200 g voita
200 g taloussuklaata
4 munaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
Voita ja n. 1 rkl korppujauhoja

Täyte ja kostutus:
1 dl kirsikka- tai marjahilloa
3 dl hapankirsikoita (säilyke)
200 g smetanaa
(½ dl rommia tai säilykekirsikoiden lientä)

Kuorrutus:
3,3 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
½ l tuoreita kirsikoita

Laita kaikki säilykekirsikat valumaan lävikköön. Säästä halutessasi lientä kostutukseen. Mittaa 1 dl kirsikoita, leikkaa pieniksi paloiksi. Sulata voi ja suklaa kattilassa alhaisella lämmöllä. Anna jäähtyä.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää hapankirsikkapalat ja voi-suklaasula. Sekoita kevyesti. Lisää lopuksi jauho-leivinjauheseos nuolijalle varovasti nostellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 3 l:n tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 50 minuuttia tai kunnes kypsä. Jos pinta alkaa tummua, peitä vuoka leivinpaperilla. Kumoa pohja hiukan jäähtyneenä. Halkaise kakku täysin jäähtyneenä kahteen osaan. Vaahdota smetana sähkövatkaimella n. 4 minuuttia. Puolita loput hapankirsikat (3 dl). Yhdistä ne ja kirsikkahillo smetanaan.

Kostuta pohja halutessasi. Levitä päälle täyte. Nosta kansi päälle, kostuta tarvittaessa. Peitä kakku kuvulla, laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Säilytys tasaa makuja ja kosteutta.  Valmista kuorrutus vaahdottamista vaille valmiiksi. 

Kuorrutus: Kuumenna kuohukerma ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa (useita tunteja tai seuraavaan päivään). Vaahdota sähkövatkaimella. Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele tuoreilla kirsikoilla. (Jouduin käyttämään espanjalaisia mansikoita, koska kirsikoita en löytänyt mistään).

(Ohje Valio: Kotiruokaa 3/2013)

Aamulla oli pöytä katettuna...
...ja Rapeita aamupalaleipiä, ohje wanhasta Kaks'Plus lehdestä.

Rapeat aamupalaleivät 
(neljälle)
1 esipaistettu patonki tai 2 esipaistettua sämpylää
vihreää basilikapestoa
kuutioitua fetajuustoa
2 tomaattia
rouhittua mustapippuria
Kuorrutus:
150 g juustoraastetta
1 kananmuna

Leikkaa patonki puoliksi ja halkaiset (tai sämpylät halki). Voitele puolikkaat ohuelti pestolla. Laita jokaiselle noin 5 kuutiota fetajuustoa ja 2 ohutta siivua tomaattia. Rouhi päälle hiuman mustapippuria. Sekoita juustoraaste ja kananmuna ja levitä seos leipien päälle. Paista 200 asteessa uunin yläosassa noin 10 minuuttia tai kunnes leivat ovat kauniin ruskeita.

Mukavaa äitienpäivän iltaa kaikille!

t. Minna

5 kommenttia:

nami-hiiri kirjoitti...

Paljon onnea ja iloa, Ryytimaan reunalle !
Rakastan kirsikoiden makua - ja tiirailin tosi tarkkaan marjoja kakun päällä :D !

RyytimaanMinna kirjoitti...

Kiitos :) Minäkin tykkään kovin kirsikoista ja oli vähän pettymys, etten löytänyt tuoreita mistään ja jouduin tyytymään espanjalaisiin mansikoihin, mutta onneksi kakkupohja ja täyte on reilusti kirsikkaisen makuisia.

Virpi kirjoitti...

Ihania herkkuja teillä ollut, onnea hääpäivän johdosta :)

kakkupuikko kirjoitti...

Oikein paljon onnea teille. Täällä yövuorossa blogiasi selaan ja nälkä tuli

Emännys kirjoitti...

Vihdoin ehdin kommentoimaan, olen vain pikaisesti ehtinyt lukaisemaan postauksesi viime viikolla :)
Ihanan näköistä/kuuloista kakkua! Teilläkin oli tuplajuhla kuten meilläkin eilen :) Onnea alkaneelle uudelle aviovuodelle!