sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Sadonkorjaajan piirakka

Päättymässä olevan Salainen Leivonta Ystävä kierroksen 28 lokakuun teemana oli kotimaan vihannes- tai juurespiirakka ja sain tämän Sadonkorjaajan piirakan reseptin pariltani Mintulta. Tänään pääsin reseptiä kokeilemaan ja piirakkaa maistelemaan, hyvä oli resepti ja maukas piirakka valmistui. Resepti on peräisin Kotimaiset kasvikset ry:ltä. 

Pohja:
2 dl maitoa
15 g hiivaa
noin 3½ dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
½ tl suolaa
½ dl juoksevaa margariinia tai öljyä

Täyte:
300 g parsakaalia
1 sipuli
1 kesäkurpitsa (n. 200g)
1-2 punaista paprikaa
öljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl viispippuria
1 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa

Päälle:
2 dl ruokakermaa
2 munaa
(1 dl juustoraastetta)

Valmista pohja: Murenna hiiva kulhoon ja kaada hiukan kädenlämpöistä maitoa päälle. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, lähes kaikki jauhot, leseet, suola ja margariini. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta taikina saa jäädä pehmeäksi.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota täytteen valmistumisen ajan.

Valmista täyte: Paloittele parsakaalin kukinnot pienemmiksi, kuori parsakaalin kova varsi ja suikaloi varsi ohuiksi suikaleiksi.  Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös kesäkurpitsa ja puhdistetut paprikat. Kuumenna öljy tilavassa pannussa ja kuullota siinä parsakaalin varsia, porkkana- ja sipulisuikaleita viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää paprikat, parsakaalin kukinnot ja kesäkurpitsa ja kypsennä toiset viitisen minuuttia. Mausta ja anna seoksen hieman jäähtyä.

Taputtele pohjataikina piirakkavuoan (halk. n. 28cm) pohjalle ja reilusti reunoille. Taikina saa tulla vaikka hiukan reunan yli. Levitä kasvikset taikinan päälle vuokaan. Sekoita kerma ja munat ja lisää kasviksien päälle. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä piirakkaa 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Anna piirakan levähtää hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa lämpimänä.

Vinkki: Voit vaihtaa osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoihin.

-*-
Valmistin piirakan ohjeen mukaisesti, mutta vaihdoin tosiaan vehnäjauhojen tilalle n. 2 dl sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja. Pinnalle ripottelin reilun desilitran verran punaleimaemmentalia. Minulla oli käytössä pakastettua parsakaalia, jonka sulatin ja valutin ennen käyttöä.

Piirakka on oikein maukas, Lauri ehdotti, että siihen voisi laittaa hiukan kinkkua myös mukaan... sopisi kyllä makunsa puolesta oikein hyvin, mutta en tiedä onko tarpeen. Tämä oli Laurilta varmaan joku sellainen "raavasmies" stereotypia vetäisy. Laurikin söi tätä piirakkaa kuitenkin ilman kinkkua ja piti siitä. 

4 kommenttia:

Raisa P kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa, namskis!

SLY28 emo kirjoitti...

Kauniista piirakastasi saa hyvin makoisan vaikutelman !

minttu kirjoitti...

Myös minulla on tuttu, joka haluaisi lisätä aina leipomiini kasvispiirakoihin kinkkua :). Itse selviän "kevyemmälläkin" linjalla. Kauniilta ja houkuttelevalta piirakkasi kyllä näyttää.

Virpi kirjoitti...

Herkullisen näköinen piirakka :)